Haastavilla teillä Crugen HP71 renkailla

17.9.2017

Autoilua henkeäsalpaavissa maisemissa

Jyrkänteet, serpentiinit ja kapeat neulansilmät, huimaavat korkeudet ja sumupilvet. Haasteelliset ajo-olosuhteet saavat kuskin kämmenet hikoamaan, mutta matkanteko on kuitenkin niin nautinnollista, kun alla ovat olosuhteisiin ja ajotapaan sopivat renkaat. Esittelemme tässä muutaman ajoreitin, joiden maisemien katselu saa adrenaliinin virtaamaan.

Italia – Passo Stelvio

Ennenkuulumattoman kaunis ja kohtalokas alppireitti

”Stelvio on kauneudessaan ja majesteetillisissa näkymissään vertaansa vailla oleva kokemus, Alppien helmi.”

Näillä sanoilla Saksan alppimaajoukkueen johtajan Felice Liebeskindin esittelee ’Passo Stelvion’ eli Italian valtatie 38:n. Passo Stelvio tunnetaan Italian kaikkein kuuluisimpana maisemareittinä kaikkialla maailmassa. Näkymät alppitien varrella ovat henkeäsalpaavat.

Passo Stelvion serpentiinitie kiemurtelee Italian Lombardian, Trentino-Alto Adigen ja Sveitsin alueilla aina 2 758 metrin korkeuksiin saakka. Reitti yhdistää Bolzanon ja Engadinan Valtellinan laaksoon. Bormiosta kiivetään 22 kilometrin matka ikuisen jään ja lumen keskelle. Maisemat ja luonto vaihtelevat matkalla; silmien eteen levittäytyvät rehevät metsiköt, sininen taivas ja lumiset rinteet. Passo Stelvion tiukat mutkat ovat sykähdyttäviä ajettavia. Pelkästään Bormion rinteillä siksakataan läpi 34 neulansilmää, jotka pitävät kuskin alati varuillaan. Matka päättyy majesteettisen upeaan Braulion laaksoon. Alto Adigen serpentiiniteillä on yhteensä 48 neulansilmämutkaa.

Matkainfo

Passo Stelviolla on kolme reittiä, matkan voi aloittaa:

  1. Umbrasil Passilta Sveitsistä,
  2. Bormiosta Italiasta tai
  3. Pohjoisesta Trafoin kautta

Suositeltavia nähtävyyksiä ja vierailukohteita ovat Stelvion luonnonpuisto sekä Alppien sydämessä sijaitseva Bolzano.

 

Norja – Trollstigen – Peikonpolku:
Myyttisten tarinoiden synnyttämä

Trollstigenin vuoristotiehen liittyy jännittäviä tarinoita. Jotunnheimin luolastossa sanotaan asuvan rumia vuorenpeikkoja. Jotunnheim sijaitsee keskellä Norjan jäätikköistä ylänköä. Trollstigenillä tie kiipeää jyrkkien peikonportaiden tavoin näille petollisille jäätiköille.

Trollstigen sijaitse Rauman alueella ja se avattiin liikenteelle vuonna 1936. Se on osa maantietä 63, joka yhdistää Andalsnesin kaupungin ja Valldalenin kylän. Reitillä on runsaasti jyrkkiä mutkia ja jylhiä maisemia, jotka eivät sovi heikkohermoisille.

Huipulle pääsee veivaamalla 11 hurjaa u-käännöskurvia. Matkalla voi ihailla vesiputouksia, mm. Stigfossenia, jonka vedet ryöppyvät alas rinteitä. Ylhäältä löytyy uljaita havupuumetsiä, vuonoja ja jäätikköä. Reitin varrelta löytää myös arkkitehtuuria, luontopolkuja, vuoristomajoja, levähdysalueita ja observatorion.

Matkainfo

Trollstigenille pääsee Oslosta ajamalla pohjoiseen tietä E6 ja E136 ja jatkamalla tielle 63. Tie on auki vain toukokuusta lokakuulle ja runsaasta lumisateesta johtuen syys-lokakuussa tiellä on säävaraus. Matkalla on syytä varoa putoavia kiviä. Yleinen nopeusrajoitus on 80 km/h, moottoriteillä 110 km/h. Muut rajoitukset ilmoitetaan erikseen liikennemerkein.

 

Yhdistyneet Arabiemiraatit – Jebel Hafeet:
Päivin ja öin valoisa vuoristotie

Amerikkalainen Edmuds-nettisivusto esittelee Jebel Hafeetin yhtenä maailman parhaista teistä. Tie valmistui vuonna 1987 ja sen rakentaminen maksoi 100 miljoonaa dollaria. Mahtava tie vie Arabiemiraattien korkeimmalle vuorelle, 1 249 metriä korkealle Jebel Hafeet Mountinille. Mutkitteleva tie tarjoaa fantastisen ajokokemuksen. Rouheissa maisemissa sijaitseva tie on huippukuntoinen ja se houkuttelee testaamaan auton ajo-ominaisuuksia. Autiomaan kalliomuodostelmien lomassa on yli 60 tiukkaa mutkaa. Huipulla sijaitsevalta levähdysalueelta avautuvat upeat maisemat.

Monet arastelevat ajamista yöllä, vaikka tiet olisivat huippukuntoisia. Täällä ei tarvitse arastella, sillä koko reitti on kirkkaasti valaistu. Yöaikaan ajaminen on täysin erilainen kokemus kuin päivänvalossa matkustaminen. Mutkitteleva tie on kuin kilparata ja kansainväliset autovalmistajat testaavat täällä autojaan vuosittain.

Matkainfo

Jebel Hafeet alkaa Abu Dhabista itään, lähellä Omanin rajaa, sijaitsevalta Al-Ayn alueelta. Al-Ayn sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Abu Dhabista ja puolentoista tunnin päässä Dubaista. Nähtävyyksistä suositellaan erityisesti alueella sijaitsevia esihistoriallisia ’Cultural Sites of Al Ayn’ raunioita.

Artikkelin kategoriat: Yleinen | Katso kaikki artikkelit
Jaa somessa: