Milloin kesärenkaiden vaihto on ajankohtaista? Muista nämä ennen kuin vaihdat

2.3.2020

Kesärenkaiden vaihtoaika on lain mukaan viimeistään maaliskuun lopussa 31.3. tai toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina (myöhempi ajankohta on määräävä).

Talvirenkaita saa toki käyttää vielä myöhempäänkin, jos keliolosuhteet sitä edellyttävät. Käytännössä renkaanvaihdon ajankohta ajoittuu monesti viimeistään huhtikuulle ja pohjoisemmassa Suomessa vielä toukokuun alkuun.

Toukokuusta eteenpäin saattaa olla jo riski, että poliisi voi sakottaa nastarenkaiden käytöstä selkeän kesäkelin alettua.

Talvirenkaat on puolestaan vaihdettava alle viimeistään 1.12. koska tällöin alkaa talvirengaspakko. Nastarenkaita saa tosin käyttää jo 1.11. lähtien.

Kitkarenkaita suosivan ei tarvitse muistella niin tarkkaan päivämääriä. Tässä piilee silti vaara, jos kitkarenkailla ajetaan ympäri vuoden. Kitkarenkaiden ajo-ominaisuudet eivät vastaa täysin kesärenkaiden ominaisuuksia ja niiden pehmeämpi pintakumiseos kuluu kesällä nopeammin.

Tällöin voi käydä niin ettei kitkarenkaat enää toimikaan talvella kuten pitäisi. Jos kitkoilla ajetaan ympäri vuoden, niiden kunto vääjäämättä heikkenee, jolloin renkaassa on yleensä vähemmän urasyvyyttä ja rengaspaineetkin saattavat olla sopimattomat.

Kesärenkaiden vaihto on tästä syystä enemmän kuin suositeltavaa.

Onko renkaiden uusiminen ajankohtaista? Tutustu tästä Kumhon rengasmallistoon.

Kolme vinkkiä, joilla voit lisätä kesärenkaiden käyttöikää

Henkilöauton kesärenkaat voivat kulua yllättävänkin nopeasti, jos ei huomioi tiettyjä asioita renkaan käytössä. Näillä vinkeillä pitkität kesärenkaiden ikää:

  1. Aja taloudellisesti ja ennakoi tilanteet. Vältä voimakkaita kiihdytyksiä ja jarrutuksia sekä kaahailua kaarteissa ja kadunkulmissa
  2. Huolehdi rengaspaineista. Liian alhainen rengaspaine vaikeuttaa hallittavuutta ja lisää vierintävastusta. Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa kylmästä renkaasta.
  3. Vaihda pyörien paikkaa. Kierrätä renkaita etu- ja taka-akselien välillä pyörimissuuntaa muuttamatta, jotta renkaat kuluisivat tasaisemmin. Jos renkaiden kuntoerot pääsevät kasvamaan, paremmat renkaat laitetaan taakse.

Epätasaista kulumista voi ehkäistä renkaiden paikkaa vaihtamalla

Renkaat voivat kulua epätasaisesti. Renkaiden pinnan kulumista voi ehkäistä ja käyttöikää pidentää merkittävästi vaihtamalla hallitusti ja suunnitelmallisesti renkaiden paikkaa.

Tämä toimenpide suositellaan tehtäväksi 5 000 kilometrin välein.

Renkaiden malli, pintakuvio ja koko vaikuttavat siihen, miten renkaiden paikkaa vaihdetaan. Samoin se, onko auto etu- vai takavetoinen. Tarvittaessa apua ja neuvoja saat asiantuntevasta rengasliikkeestä.

kesärenkaiden vaihto pitää tehdä lain mukaan viimeistään maaliskuun lopussa

Kesärenkaiden urasyvyys – muista kolikkotesti!

Jos renkaat silmämääräisesti tarkasteltuna näyttävät erikoisen kuluneilta, tee helppo kolikkotesti urasyvyyden selvittämiseksi. Kahden euron kolikossa on hopean värinen reunus. Jos tämä jää näkyviin, urasyvyyttä on jäljellä alle 4 millimetriä. Pieni kesärenkaiden urasyvyys heikentää merkittävästi autoilun turvallisuutta.

kesärenkaiden urasyvyys

Miksi valita Kumho-renkaat?

Mielestämme autolla pitää olla mukava ajaa tilanteessa kuin tilanteessa. Renkaiden kuuluu toimia niin asfaltilla kuin kiharaisilla sora- ja hiekkateillä. Mukavuudesta, renkaiden hiljaisuudesta tai taloudellisuudesta ei myöskään pidä tinkiä, vaikka sää näyttäisi nurjimmat puolensa, kun taivaalta sataa vettä tai räntää.

Yksi Kumhon neljästä arvosta on mukavuus. Renkaat varmistavat turvallisen matkan, mutta meille ei riitä, että renkaat pyörivät, vaan ajamisen pitää myös olla hauskaa. Hauskan ajokokemuksen syntymisessä tärkeä tekijä on luotettavuus ja hiljaisuus. Haluamme varmistaa kesärenkaillamme kaikille autoilijoille miellyttävän ajon Suomen vaativissa kesäolosuhteissa.

Lue myös, missä tilanteessa on syytä laittaa renkaat kokonaan vaihtoon

Jaa somessa: