Mitä pitää huomioida talvirenkaiden valinnassa?

23.8.2016

Renkaiden ikä ja urasyvyys kertovat, koska ne on aika vaihtaa. Hälytysrajana on viiden sääntö: Hyvässä talvirenkaassa urasyvyys on viisi milliä ja ikää korkeintaan viisi vuotta. Miten sitten valita uudet renkaat?

Ensimmäiseksi kannattaa katsoa auton rekisteritietoja.

Siellä on merkittynä suositeltu/hyväksytty rengaskoko. Auton valmistaja on määritellyt alkuperäisrengastukseksi nopeusluokaltaan ja kantavuudeltaan auton suorituskykyä ja ajo-ominaisuuksia vastaavan rengastyypin. Auton alustarakenne on säädetty tämän rengastyypin käyttöön.

Renkaiden pitää olla samanlaiset

Autossa ei kannata käyttää samanaikaisesti erimerkkisiä ja -tyyppisiä renkaita. Jos talvirenkaat ovat nastoitetut, kaikkien neljän renkaan tulee olla samalla lailla nastoitettuja.

Kannattaa myös tarkistaa, että samalla akselilla olevat renkaat ovat kulumisasteeltaan samanarvoisia.

Uusi renkaat vähintään akseli kerrallaan. Vähemmän kuluneet renkaat laitetaan aina taka-akselille. Jotta nastarenkaat ovat lailliset, niistä saa puuttua nastoja enintään 20 prosenttia.

Renkaan pito-ominaisuudet korostuvat varsinkin lumisella ja jäisellä tiellä ajettaessa. Auton renkaan ja tien pinnan välinen kosketuspinta-ala on reilun kämmenen kokoinen. Sen pitävyydestä riippuu koko ajoneuvon hallinta ja talviajon turvallisuus. Renkaat kannattaa ratsata itse ja toimia ajoissa, oman ja muiden turvallisuuden vuoksi.

Parhaat ajo-ominaisuudet saavutetaan, kun kaikki renkaat vaihdetaan kerralla. Renkaan valintaa helpottavat valintakoneet. Kumhon nettisivuilla on rengasvalitsin, jonka avulla löytyvät helposti autoon kuin autoon sopivat renkaat. Ensin valitaan automalli, sitten rengastyyppi, pinta, leveys, profiili ja tuumakoko.

Kitka- vai nastarenkaat?

Kokenut kuljettaja ajelee kitkoilla yhtä hyvin kuin nastarenkaillakin, varsinkin lumisilla teillä. Jäisillä teillä nastat pitävät aina paremmin. Nastarenkaat kannattaa valita, jos ajaa paljon erilaisissa olosuhteissa ja eri vuorokaudenaikoina.

Nastallisia talvirenkaita saa käyttää 1.11. – 31.3. välisenä aikana tai toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin (myöhempi ajankohta on määräävä). Nastarenkaita saa toki käyttää muunakin aikana, jos keliolosuhteet sitä edellyttävät. Kitkarenkaita suosivan ei tarvitse muistella tarkkoja päivämääriä.

Testit ja testivoittajat meillä ja muualla

Renkaan valintaan kannatta panostaa, jos haluaa autonsa alle mahdollisimman turvalliset ja toimivat renkaat. Tässä tarvitaan myös testilukutaitoa, sillä talvirenkaita testataan huomattavan paljon erilaisissa olosuhteissa ympäri maailmaa.

Suomalaisten kannalta luotettavimpia ovat testit, jotka on tehty aidoissa pohjoisissa olosuhteissa.

Esimerkiksi Keski-Euroopassa tehtyjen talvirengastestien tuloksia ei voi suoraan soveltaa Suomen ajo-olosuhteisiin, sillä rengastyypeissä ja renkaiden ominaisuuksissa on merkittäviä eroja Suomen ja Keski-Euroopan välillä.

Jaa somessa: