Liikenteessä näkee paljon kuluneita renkaita, joissa urasyvyyttä on jäljellä enää vain neljästä kolmeen millimetriin. Tämä näkyy myös onnettomuustilastoissa; 2000-luvulla joka seitsemännessä kuolonkolarissa on ollut mukana jokin rengasriski.
Käytännössä tällaiset 3-4 millin urasyvyyden omaavat renkaat ovat loppuun ajettuja, vaikka ne vielä saattavat menetellä syysajossa. Märillä keleillä tulee raja vastaan ja talven liukkailla tarvitaan kunnon kulutuspinnat.
Kahden euron kuntotesti
Ennen talvirenkaiden vaihtoa pitää tarkistaa sekä urien syvyys että renkaiden kunto, lisäksi nastallisissa renkaissa nastojen määrä.
Helppo muistisääntö on, että talvirengas on hyvä, kun siinä on urasyvyyttä jäljellä viisi milliä ja ikää enintään viisi vuotta. Urasyvyyden riittävyyden tarkista helposti kahden euron kolikolla. Renkaan DOT-koodista puolestaan näkee valmistusvuoden ja viikon. Nastoja pitää nastarenkaassa olla jäljellä riittävästi, vähintään 80 %.
Tarkkaile ajotapaa ja renkaita
Liikenteessä näkee kaikenlaista. Kuskin kannattaa muiden liikennekäyttäytymisen tarkkailun ohella kiinnittää huomiota myös omiin ajotapoihinsa. Hyvätkään renkaat eivät auta, jos kuljettaja ottaa riskejä.
Renkaiden kulutuskestävyys on riippuvainen autosta, ajotavasta ja ajo-olosuhteista. Renkaat kestävät pidempään, kun kuljettaja pyrkii ennakoimaan tilanteet, välttämään renkaiden vinguttamista, voimakkaita kiihdytyksiä ja jarrutuksia sekä kaahailua kaarteissa.
Liian alhainen rengaspaine, virheellinen tasapainotus, väärät ohjauskulmat ja kuluneet iskunvaimentimet kuluttavat renkaita epätasaisesti ja vaikeuttavat auton hallittavuutta. Katukivet ja teiden kuopat voivat vioittaa renkaita. Renkaiden kunto ja rengaspaineet kannattaakin tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa.