Oikeat rengaspaineet | Säästä rahaa ja luontoa | Kumho
kumho jälleenmyyjät banneri

Oikea rengaspaine – tärkeä osa turvallisuutta ja taloudellista ajoa

oikea rengaspaine säästää rengasta ja rahaa

Rengaspaineilla on suuri merkitys turvallisessa ja taloudellisessa ajossa. Tämän vuoksi auton rengaspaine ei saa poiketa rengasvalmistajan suosituksesta 20 % enempää.

Siinä missä hyvillä talvi- ja kesärenkailla on merkitystä ajon turvallisuuteen ja taloudellisuuteen, on myös rengaspaineilla.

Väärät renkaiden paineet hankaloittavat auton hallintaa eritoten ääritilanteissa. Esimerkiksi vajaapaine lisää vesiliirron riskiä ja pidentää jarrutusmatkaa.

Samoin se kasvattaa polttoaineen kulutusta noin 3-6 prosentilla, lyhentää renkaan elinikää pahimmillaan jopa 50 prosenttia ja voi aiheuttaa renkaan rikkoontumisen.

Niin ikään ympäristö kuormittuu epäedullisilla paineilla ajettaessa.

Jos renkaat on taas paineistettu turhan koviksi, voivat ne silloinkin kulua nopeammin ja joudut laittamaan renkaat vaihtoon oletettua aiemmin. Liian kovat renkaat eivät myöskään vaimenna riittävästi esimerkiksi huonokuntoisesta tiestä aiheutuvaa tärinää, joka tuntuu aina matkustamossa asti vaikuttaen ajomukavuuteen.

Mistä näkee oikeat rengaspaineet? Entä mitkä ovat hyvät renkaiden paineet?

Auton etu- ja takarenkaille suositellut renkaiden paineet löytyvät auton ohjekirjasta. Myös kuljettajan ovi tai polttoainesäiliön kansi ovat usein paikkoja, joihin liimattuun tarraan on merkattu ajoneuvon oikeat paineet.

Suositusten mukaiset paineet ovat päteviä ja niitä on hyvä noudattaa.

Tosin Kumhon pitkän linjan myyntimiehen, Mika Kauhasen mukaan…

“…renkaan paineissa voi kuitenkin varsin hyvin käyttää suositusten yläpään mukaisia paineita.”

Eritoten kesärenkaissa korkeat paineet vähentävät kulutusta ja rengas pyörii kevyemmin, mikä säästää polttoainetta. Myös ajettavuus paranee auton totellessa terävämmin ohjausta.

Talvirenkaissa paineet kannattaa valita ohjeen keskivälin tai sen yläpuolen alueelta. Talvirenkaisiin voit lisätä 0,2–0,3 baria autonvalmistajan suosituksiin, koska pakkasella rengaspaine laskee n. 0,1 baria / -10-astetta

Kauhasen kokemuksen mukaan isompi ilmanpaine renkaissa ei tee niille hallaa, mutta pienikin alipaine syö renkaan kulutuspintaa nopeasti.

Kuinka usein rengaspaineet tulee tarkistaa ja milloin?

Renkaiden paineet tulisi tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa. Tämä pätee niin ikään vararenkaaseen. Myös ennen pitkää ajomatkaa ja raskaalla tai täydellä kuormalla ajoon lähtöä paineet kannattaa tarkistaa.

Samoin heti renkaidenvaihdon jälkeen, sillä renkaiden kausisäilytyksessä niiden paineet tavallisesti laskevat.

Ilmanpaineet on mitattava myös silloin, jos renkaassa huomaa muista renkaista poikkeavaa, vähitellen tapahtuvaa paineenlaskua. Tällöin syynä voi olla renkaaseen uponnut ruuvi tai naula.

Tai ehkä meillä on tulevaisuudessa renkaat, jotka eivät tarvitse ilmanpainetta ollenkaan…

Mittaa paineet kylmistä renkaista

Lämpötilan vaihtelut vaikuttavat rengaspaineisiin. Esimerkiksi renkaiden siirtäminen korkeammasta lämpötilasta viileään, kuten sisältä ulkoilmaan, aiheuttaa paineiden laskua.

Luotettavan mittaustuloksen takaamiseksi paineet pitääkin mitata kylmistä renkaista.

Paineita ei tulisi myöskään mitata heti ajon jälkeen. Hyvä aika mittaukselle on esimerkiksi aamu, ennen kuin liikkeelle on ehditty lähteä.

Rengaspaineanturit (TPMS) helpottavat paineiden seuraamista

Uudemmissa autoissa on apuna rengaspaineen valvontajärjestelmä, joka hälyttää, kun paine renkaassa tai useammassa laskee.

Tällöin paineet tulee tarkistaa heti.

Jos autolla on juuri ajamassa, pitää auto ohjata esimerkiksi tien sivuun, jossa renkaiden paineet voi tarkastaa silmämääräisesti. Tämän jälkeen paineet kannattaa vielä mitata lähimmällä huoltoasemalla ilmanpaineen tarkistuslaitteella.

Missä tehdä auton renkaiden paineiden mittaus?

Paineet voi mittauttaa rengasliikkeissä tai mittauksen voi suorittaa itse huoltoasemalla, josta löytyy ilmanpaineiden tarkistuspiste.

Nykyisin joillain huoltoasemilla saattaa olla myös perinteisestä poikkeavia laitteita, joilla ilmanpaineiden säätö käy automaattisesti. Tällaiseen laitteeseen säädetään halutut rengaspaineet digitaalisesti, minkä perusteella laite poistaa tai lisää ilmaa automaattisesti.

Apua voit kysyä aina myös Kumhon osaavilta kumppaneilta.

Muutamia nyrkkisääntöjä

  • auton rengaspaine ei saa poiketa rengasvalmistajan suosituksesta 20 % enempää
  • lämpötila vaikuttaa olennaisesti renkaiden paineisiin, esimerkiksi pakkasella rengaspaine laskee n. 0,1 baria / -10-astetta
  • talvirenkaisiin voi lisätä 0,2–0,3 baria autonvalmistajan suosituksiin
  • suositus on, että rengaspaineet tarkistetaan vähintään kerran kuukaudessa