Skodan suosituimpiin malleihin valittiin Kumho Ecsta PS71 -renkaat

11.3.2021

Mikä automerkki tuleekaan mieleesi juuri nyt? Todennäköisesti ajattelet merkkiä, joka sinulla on itselläsi. Seuraavaksi mietit ehkä joitakin perinteisiä suosittuja brändejä, autonvalmistajia, jotka aloittivat toimintansa 1800-luvun lopulla, kuten esimerkiksi Opel, Daimler, Mercedes-Benz ja Peugeot. Škoda on myös yksi vanhimpia autonvalmistajia maailmassa, se on perustettu vuonna 1985 ja on siis jo 125-vuotisjuhlansa viettänyt.

Ilmakuva Škodan tehtaasta vuodelta 1935

Škoda Octavia

Škoda Kamiq

 

Škodalla on pitkät perinteet valmistajana, joka tekee Euroopan markkinoilla suosittuja käytännöllisiä keskiluokan autoja. Kumho Tyre aloitti yhteistyön Škodan kanssa toukokuussa 2020 ja toimittaa renkaita Škodalle tehdasasennuksiin. Tutustukaamme tarkemmin tähän Volkswagen ryhmän jäseneen, Škodan historiaan sekä suosikkimalleihin Octaviaan ja Kamiqiin, jotka nyt siis varustellaan Kumhon renkailla jo tehtaalla.

Škoda Auto ei aloittanut autonvalmistajana, vaan se valmisti polkupyöriä. Vuonna 1894 Václav Klement, joka asui Böömissä Tšekin tasavallassa, lähetti tšekin kielellä kirjeen ostaakseen Saksasta polkupyörän osia. Hän sai vastauksen: ”Kirjoita kielellä, jota me ymmärrämme.” Harmistuneena saamastaan vastauksesta Václav perusti veljensä Laurin kanssa polkupyöräliikkeen valmistaakseen parempia polkupyöriä.

Laurin & Klement polkupyöräyritys perustettiin vuonna 1895 ja se oli niin suosittu, että se kasvoi kasvamistaan. Moottoripyörien valmistus aloitettiin vuonna 1899 ja autojen 1905. Ensimmäisen maailmansodan päätyttyä toiminta laajeni myös rekkojen valmistukseen. Vuonna 1925 toteutui yhdistyminen Škoda Worksiin, sen ajan suurimpaan tšekkiläiseen yritykseen, joka oli aloittamassa autobisnestä. Škoda sai nimensä yhtiön perustajan, insinööri Emil Škodan mukaan.

Škoda-moottoripyörä ja sen tyytyväinen kuski, kuva vuodelta 1901

Škoda 1000 MB, mainoskuva vuodelta 1964

Škoda Octavia MM-rallissa vuonna 2000

 

Vuonna 1930 Laurin ja Klement aloittivat autojen valmistuksen ja myynnin Škoda-brändin alla. Laajan mallistonsa ja strategisen osaamisen ansiosta he selvisivät lamasta. Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton sotilasvallan alla yhtiö kansallistettiin AZNP-yhtiöön. AZNP lanseerasi uusia malleja 1950–60-luvuilla ja 1970-luvun alkuun mennessä vuosituotanto oli 2 miljoonaa ajoneuvoa.

AZNP yksityistettiin kommunistivallan päätyttyä vuonna 1989. Tässä yhteydessä Tšekin hallitus päätti kuroa umpeen syntyneen osaamiskuilun, jotta autonvalmistuksessa päästäisiin hyödyntämään modernia tekniikka. Yhteistyösopimus Volkswagenin kanssa allekirjoitettiin vuonna 1991. Volkswagen lisäsi vähitellen omistusosuuttaan AZNP:ssä ja myöhemmin siitä tuli tytäryhtiö. Näin Škodasta tuli Volkswagen-ryhmän neljäs brändi VW:n, Audin ja SEATin rinnalle.

Volkswagen investoi vahvasti Škodaan ja 1990-luvun puolivälin jälkeen merkin brändi-imago sekä mallisto oli uudistunut täysin käsittäen sellaiset mallit kuin Škoda Felicia, Fabia, Octavia, Superb ja Kamiq. Škodasta on sittemmin tullut maailmanlaajuinen tuotemerkki. Mainetta on kasvattanut myös se, että Škoda on 2000-luvun alusta lähtien ollut mukana rallin MM-sarjassa (WRC). Kumho Tyre aloitti rengastoimitukset Octavialle toukokuussa 2020 ja Kamiqille tammikuussa 2021.

Škoda Octavia

Škoda Kamiq

Kumho Ecsta PS71

 

Octavian uusi malli, joka varustetaan Kumhon renkailla, on yhtiön lippulaiva, jota myydään 400 000 kpl vuodessa. Malli lanseerattiin ensimmäisen kerran vuonna 1959. Valmistus lopetettiin vuonna 1971, mutta Octavia otetiin jälleen tuotantoon vuonna 1996. Uudelleensyntymisensä jälkeen Octavia on ollut niin suosittu ja tunnesiteet merkkiin ovat niin vahvat, että autoa voidaan kutsua Tšekin tasavallan kansallisautoksi. Myös muualla Euroopassa Škoda Octavia on erittäin suosittu, esimerkiksi Saksassa se on ollut myyntitilastoissa sijalla 8. Octavia on saavuttanut suosiota myös Kiinassa. Kumulatiivinen myynti on jo ylittänyt 6,5 miljoonaa ajoneuvoa.

Kompakti crossover-malli Kamiq kehitettiin Škodan SUV-malliston laajennushankkeen tuloksena, se esiteltiin ensimmäisen kerran vuoden 2018 Pekingin autonäyttelyssä. Hyvän muotoilun, tilavien sisätilojen sekä turvallisuutta ja mukavuutta korostavien ratkaisujen ansiosta sen ennakoidaan olevan Škodan seuraavan sukupolven edelläkävijämalli. Kamiqin odotetaan tekevän Škodasta vahvan vaihtoehdon suositussa kompaktien SUV-autojen kategoriassa. Kamiq perustuu Volkswagenin MOB-alustalle ja saatavana on valikoima tehokkaita moottorivaihtoehtoja.

Kumhon Škoda Octaviaan ja Kamiqiin toimittama Ecsta PS71 (205 / 60R16) rengas on korkean suorituskyvyn omaava urheilullinen premium-rengas. PS71 tarjoaa tarkan käsiteltävyyden, ajovakautta ajettaessa suurilla nopeuksilla, kulutuskestävyyttä sekä erinomaiset jarrutusominaisuudet märillä pinnoilla. Renkaan kyljissä ja kulutuspinnassa on moottoriurheiluun liittyvä lippukuva, joka kuvastaa renkaan suorituskykyistä ja sporttista imagoa. Kumho Ecsta PS71 on voittanut 2017 Design Award-muotoilupalkinnon.

Artikkelin kategoriat: Yleinen | Katso kaikki artikkelit
Jaa somessa: