Talvi- ja kesärenkaiden urasyvyydet

20.3.2020

sormi osoittaa että renkaan urasyvyys on liian pieni

Kauden vaihtumisen myötä renkaiden urasyvyys mietityttää luonnollisesti. Renkaiden urasyvyyksiä kannattaa seurailla toki kesken ajokaudenkin.

Myös ennen katsastusta renkaiden urasyvyys on hyvä selvittää, sillä olematon kulutuspinta on yksi hylkäysperusteista.

Vinkki: Renkaan kolikkotesti antaa osviitta renkaiden kuluneisuudesta

Yksinkertaisella kolikkotestillä voit selvittää nopeasti rengassyvyyden. Kolikkotestiin tarvitset kahden euron kolikon – hopeoitu rengas on neljän millin levyinen, joten jos tämä osa nousee renkaan pinnasta, on aika harkita uusia renkaita.

kahden euron testi renkaan urasyvyyden mittaamiseen

Jos hopeoitu rengas nousee esille kahden euron kolikosta, on aika harkita uusia renkaita.

 

Miksi urasyvyys on tärkeää?

Talvi- sekä kesärenkaiden urasyvyys, kuten myös renkaiden paineet, vaikuttaa ajokokemukseen ja turvallisuuteen, siksi kulutuspintaan kannattaa kiinnittää huomioita.

Riittävä urasyvyys on tärkeää ajokokemuksen kannalta, esimerkiksi kaarteissa, märällä tai jarrutuksissa pitämättömät renkaat eivät tunnetusti ole mukava juttu. Paitsi että hyvillä renkailla on mukava ajella, nousee tärkeimmäksi tekijäksi turvallisuus – niin oma kuin kanssamatkustajien henki.

Liikenteessä sivullisetkin voivat joutua vaaraan huonojen renkaiden takia, esimerkiksi huonot kesärenkaat nostattavat selkeästi vesiliirron vaaraa.

Lain vaatima urasyvyys on minimi – turvallinen urasyvyys on eri juttu!

Kun kyseessä on talvi- tai kesärenkaan urasyvyys, laki on melko höllämielinen. Kun renkaasi ovat urasyvyyden vähimmäismitassa, voi meno olla tosipaikan tullen kiperää.

Talvirenkaiden urasyvyys

Vähintään 3 mm. Uudet talvirenkaat ovat yleensä urasyvyydeltään noin 10 mm, joten ero vanhan ja uuden renkaan välillä on huomattava. Suositeltavaa on, että talvirenkaat vaihdetaan, kun urasyvyyttä on 5 mm.

Kesärenkaiden urasyvyys

Vähintään 1,6 mm. Uusien kesärenkaiden urasyvyys on yleensä noin 8 mm. Kun kesärenkaiden urasyvyys on 4 mm, on tämä jo melkoinen turvallisuusriski. Erittäin suositeltavaa on, että kesärenkaat vaihdetaan, kun kulutuspintaa on jäljellä 4–5 mm. Kolikkotestillä tämä tarkoittaa, että kesärenkaat on hyvä vaihtaa, jos kolikon hopeinen osa on ”piripinnassaan”.

Huomioi myös renkaan ikä!

Vaikka urasyvyyden mittaaminen onkin melko hyvä mittari renkaan turvallisuudelle, ei pidä unohtaa renkaan ikää.

Vuosien saatossa, ajokilometrien ja säilytystapojen myötä renkaiden ominaisuudet kuitenkin heikkenevät. Kumiseos saattaa hapertua ja kovettua vaikuttaen esimerkiksi pysähtymismatkaan ja kaarreajoon.

Tarkasta renkaidesi kunto huolella ja säännöllisesti.

Tärkeitä lukuja

Mikä on sopiva kesärenkaiden urasyvyys? Kulutuspintaa on hyvä olla vähintään 4–5 mm, lain mukaan kuitenkin vain vähäiset 1,6 mm.

Mikä on riittävä urasyvyys talviolosuhteissa? Urasyvyys talviolosuhteissa tulisi olla minimissään 3 mm. Turvallinen talvirenkaan urasyvyys on kuitenkin noin 5 mm.

Jaa somessa: