Tärkeää tietoa – Talvirenkaiden oikea vaihtoaika talvikaudesta 2020 eteenpäin

14.11.2019

Viileiden ilmamassojen vieriessä ja ajoratojen pintojen kylmetessä, on aika suunnata katseet talvirenkaisiin.

Mutua talvirenkaiden oikea vaihtoaika ei kuitenkaan ole, sillä siitä löytyy selkeät tieliikennelain säätämät rajat. Uutta on kuitenkin luvassa, sillä kesä- ja talvirenkaiden oikea vaihtoaika muuttuu talvikaudelle 2020. Tämä koskee niin henkilöajoneuvoja, kuorma- ja linja-autoja kuin muita ajoneuvoja.

 

Uusi tieliikennelaki – ”Jos sää tai keli sitä edellyttää”

Uusi 1. kesäkuuta 2020 astuva tieliikennelaki edellyttää talvirenkaiden käyttöä marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuussa silloin kun keli tai sää niin edellyttää.

Uuden lain tärkeä ”jos sää tai keli sitä edellyttää” -lause siirtää siis katseet kalenterista tienpintaan ja ajo-olosuhteisiin.

Talvirenkaiden oikea vaihtoaika vuonna 2020 on siis enemmänkin keliperusteinen kuin tiukkaa kalenterin tuijottelua.

On kuitenkin huomioitava, että vastuu siirtyy nyt enemmän kuljettajalle, eli hänen on varmistettava millaiset ajosuhteet kulloinkin vallitsevat. Kannattaa myös huomioida erilaiset tieverkon pätkät, eli pienimmillä tieosuuksilla keliolosuhteet voivat olla hyvin erityyppiset kuin hyvin hoidetulla moottoritien pätkällä.

Viime kädessä liikenteenvalvoja eli poliisi kuitenkin määrittelee ovatko olosuhteet sellaisia, että talvirenkaita on käytettävä.

 

Nyrkkisääntö nastarenkaiden oikeaan vaihtoaikaan voisi olla se, että lämpötila laskee nollan alapuolelle ja tienpinnat jäätyvät

Kitkarenkaille sopiva vaihtoaika on silloin kun tien lämpötila on laskenut alle viiden asteen. Alhaisella lämpötilalla vältellään renkaan liiallista kuumenemista, joka aiheuttaa kumiseokselle muodonmuutoksia.

 

Tienkäyttäjän ennakointivelvollisuus

Älä anna talven yllättää!

Vaikka uusi tieliikennelaki muuttuukin joustavammaksi, ei ole mitään syytä edelleenkään antaa talven yllättää, vaan talvirenkaiden vaihdossa tulisi toimia hieman etukäteen ennakoiden.

Myös uusi tieliikennelaki korostaa tätä, sillä uutena periaatteena tieliikennelakiin on tuotu tienkäyttäjän ennakointivelvollisuus. Ajoneuvoa on kyettävä hallitsemaan kaikissa tilanteissa.

Jaa somessa: