Yleistä renkaista

Auton renkaat ovat ainoa kontaktipinta ajoneuvon ja tien välillä, joten niiden kunnosta on syytä pitää hyvää huolta. Renkaiden kunto vaikuttaa ajoneuvon turvallisuuteen ja ajettavuuteen sekä myös ajoturvallisuuteen todella paljon.

Muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä saat ajoneuvollesi ja renkaillesi paljon turvallisia kilometrejä:

1. Tarkista rengaspaineet säännöllisesti

Vaikka renkaiden vaihdon yhteydessä tuleekin usein rengaspaineet tarkistettua, niin myös ajokauden aikana olisi hyvä paineet tarkistaa ainakin pari kertaa. Epätasainen paine renkaissa vaikuttaa ajettavuuteen sekä väärät rengaspaineet vaikuttavat myös ajon taloudellisuuteen. Oikeat rengaspaineet löytyvät autosi ohjekirjasta, kuljettajan oven karmista tai polttoaineluukusta.

2. Vaihda renkaiden paikkaa kauden alussa

Koska etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin on hyvä vaihtaa renkaiden paikkaa kauden alussa edestä taakse ja takaa eteen. Talvirenkaissa on hyvä muistaa, että huonompikuntoiset renkaat kannattaa asentaa etuakselille ja paremmat renkaat taakse. Takarenkaissa hyvä pito on erityisen tärkeää, jotta ajoneuvo pysyy paremmin hallinnassa.

3. Renkaan pyörimissuunnan tarkistaminen

Renkaiden asentamisen yhteydessä on syytä tarkistaa renkaan pyörimissuunta, joka on merkitty renkaan kylkeen nuolella. Kaikissa nykyrenkaissa pyörimissuuntaa ei välttämättä ole, silloin riittää että ulkopinnassa näkyy ”outside”.

4. Aja rauhallisesti ja maltilla

Nopeat kiihdytykset, sivuluisut ja äkkijarrutukset kuluttavat renkaan pintaa normaalia enemmän. Erityisesti nastarenkaiden käyttöikä lyhenee rauhalliseen ajoon verrattuna. Nastarenkaat tulisikin ajaa sisään ensimmäisen 500 kilometrin aikana, jotta nastat saavat rauhassa asettua renkaan kumimassaan.

5. Pidä silmällä renkaiden kulumista ja vaurioita

Viimeistään aina renkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä tarkistaa renkaiden kunto. Tarkista urasyvyys ja ettei renkaissa ei ole viiltoja, repeämiä tai kiilautuneita vierasesineitä, jotka voivat johtaa renkaan puhkeamiseen.

Urasyvyydellä on suuri merkitys vaarallisten vesiliirtojen välttämisessä. Kesärenkailla urasyvyyden on oltava vähintään 1,6 mm ja talvirenkailla 3,0 mm. Kesärenkaiden urasyvyyden turvasuositus on vähintään 4,0 mm ja talvirenkailla vähintään 5,0 mm.

6. Muista jälkikiristys

Alumiinivanteet vaativat jälkikiristyksen 100-200 km:n ajon jälkeen.

RENGASMERKINNÄT

Auton renkaissa on useita EU-rengasmerkintöjä, jotka kertovat renkaan koosta ja ominaisuuksista.

Tärkein tieto autoilijalle on renkaan kokomerkintä, joka ilmaistaan numero- ja kirjainyhdistelmällä, esim. 225/55 ZR17 101W. Numeroiden ja kirjainten selitykset näet vierellä.

Lisäksi yhdistelmän perässä olevat numerot ja kirjaimet, esim. 101W, merkitsevät renkaan kantavuusindeksiä ja nopeusluokkaa.

Yleisimmät nopeusluokat henkilöauton renkaissa ovat:

Q = 160 km/h
S = 180 km/h
T = 190 km/h
H = 210 km/h
V = 240 km/h
W = 270 km/h
Y = 300 km/h

Yleisimmät henkilöauton renkaiden kantavuusluokat ovat:

77 = 412 kg
78 = 425 kg
79 = 437 kg
80 = 450 kg
82 = 475 kg
84 = 500 kg
86 = 530 kg
88 = 560 kg
90 = 600 kg
92 = 630 kg
94 = 670 kg

RENGASMÄÄRÄYKSET

Suomessa on voimassa määräyksiä, jotka koskevat ajoneuvon renkaiden käyttöä.

Niistä tärkeimpiä ovat

  • talvirengaspakko henkilöautossa ja pakettiautossa joulukuun alusta helmikuun loppuun
  • nastarenkaita saa käyttää 1.11.–31.3. välisenä aikana tai toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin. Nastarenkaita saa käyttää myös tämän ajan ulkopuolelle sään tai kelin niin edellyttäessä
  • kulutuspinnan pääurien syvyyden (n. 75 % renkaan leveydestä) tulee olla kesärenkaissa vähintään 1,6 mm ja talvirenkaissa vähintään 3,0 mm
  • käytetyissä henkilö- tai kevyen kuorma-autonrenkaassa saa nastan ulkonema olla enintään 2,0 mm
  • samalla akselilla olevien renkaiden on oltava mitoiltaan, ominaisuuksiltaan ja rakenteeltaan samanlaiset
  • auton on muutoskatsastettava mikäli renkaan leveys poikkeaa alkuperäisestä yli 30 mm. Renkaan ulkohalkaisijaa ei saa suurentaa 51 mm enempää eikä leveyttä 102 mm enempää alkuperäiseen renkaaseen verrattuna. Rekisteriotteesta selviää auton alkuperäiset rengaskoot.

RENKAIDEN HUOLTAMINEN

  • renkaat tarvitsevat ajoittaista puhdistusta, varsinkin silloin, kun niitä varastoidaan kesän tai talven jälkeen. Puhtaat renkaat säilyvät parempana ja pidempään.
  • talvirenkaan kulutuspinnan kumiseos alkaa kovettumaan iän myötä, joten vaikka renkaita varastoitaisiinkin oikein, on rengas menettänyt parhaat talviominaisuutensa noin viiden vuoden kuluttua renkaan käyttöönotosta

RENKAIDEN KULUMINEN

  • tehokkaimmin vaikutat renkaidesi kilometreihin oikeilla, kuormituksen mukaisilla ilmanpaineilla sekä rauhallisella ajotavalla
  • vetävän akselin pyörät kuluvat yleensä nopeammin, joten renkaiden kulumista tasapainoittaa pyörien paikan vaihtaminen edestä taakse ja takaa eteen, pyörimissuuntaa vaihtamatta. Muista kuitenkin, että parempikuntoiset renkaat tulisi aina asentaa taka-akselille.
  • mikäli renkaiden pinta on kulunut epätasaisesti, johtuu se auton alustassa olevista vioista, kuten väärästä suuntauksesta tai esim. kuluneista iskunvaimentimista.

UUDET RENKAAT

  • varsinkin nastarenkaille tulisi suorittaa sisäänajo, jolla varmistetaan nastojen asettuminen tukevasti nastanreikiin. Ensimmäiset 500 kilometriä tulisikin ajaa rauhallisesti ja pyrittävä välttämään nopeita kiihdytyksiä ja voimakkaita jarrutuksia.

URASYVYYDET

  • testeissä on havaittu, että uuteen renkaaseen verrattuna, jarrutusmatkat märällä tiellä jopa kaksinkertaistuvat, renkaiden ollessa kuluneet lakisääteiseen 1,6 mm minimiurasyvyyteen.
  • renkaat ovat märällä varsin turvallisia noin 4 mm urasyvyyteen saakka, jonka jälkeen jarrutusmatkat kasvavat huomattavasti.
  • renkaan kyky torjua vesiliirtoa on suoraan verrannollinen kulutuspinnan urasyvyyteen; tämän takia suosittelemmekin kesärenkaille 4 mm ja talvirenkailla 5 mm minimiurasyvyyttä.

RENGASPAINEET

  • oikeat rengaspaineet kantavat kuorman sekä viimeistelevät ajo-ominaisuudet.
  • oikeat rengaspaineet erilaisille kuormituksille löydät ajoneuvon ohjekirjasta tai usein myös polttoainesäiliön täyttöaukon kannesta tai etuoven karmista.
  • rengaspaine ei saa poiketa rengasvalmistajan suosituksesta 20 % enempää.
  • lämpötila vaikuttaa olennaisesti renkaiden paineisiin, esimerkiksi pakkasella rengaspaine laskee n. 0,1 baria / -10-astetta.
  • talvirenkaisiin voi lisätä 0,2–0,3 baria autonvalmistajan suosituksiin.

HALKAISIJAVASTAAVUUSTAULUKKO

Hae autosi nykyinen rengaskoko taulukosta ja näet mitkä rengaskoot ovat läpimitaltaan yhteensopivia. Taulukon voit ladata ja tulostaa tästä.

Lisää rengastietoa löytyy mm. Autonrengasliiton verkkosivuilta tästä.