Rengasmerkinnät

regasmerkinnät ovat yleisesti hyväksyttyjä ja vakioituja merkintöjä

Moottoriajoneuvojen renkaiden merkintöjä koskevien vaatimusten (EU-asetus 1222/2009) mukaista tarraa käytetään kaikissa uusissa renkaissa, jotka on valmistettu 1. heinäkuuta 2012 jälkeen.

Tarra helpottaa kolmen tärkeän suoritusarvon tunnistamista ja vertailua: polttoainetehokkuutta, jarrutustehoa märällä tiellä sekä rengasmelua.

Katso rengasmerkinnät alta!

Polttoainetaloudellisuus

Polttoaineen säästö riippuu pohjimmiltaan ajoneuvosta sekä ajo-olosuhteista. Jos ajoneuvo on varustettu A-luokan renkaiden sijaan G-luokan renkailla, voidaan polttoaineen kulutusta mahdollisesti vähentää jopa 7,5%. Tämä arvo voi olla jopa suurempi hyötyajoneuvoissa.

Esimerkiksi, henkilöauton renkailla:

Litraa enemmän 100 km:llä, keskikulutuksella 6,6 l (Luokka D ei sisälly) A on tehokkain ja G vähiten tehokas.

Märkäpito (jarrutusteho märällä)

Märkäpito riippuu olennaisesti autosta ja ajo-olosuhteista. Täydellä jarrutusvoimalla jarrutusmatkaa voidaan lyhentää jopa 30% ajoneuvossa, jossa on A-luokan renkaat verrattuna G-luokan renkaisiin. Tavallisella henkilöautolla, joka kulkee nopeudella 80 km/h, jarrutusmatka tienpinnalla keskimääräisellä pidolla voi olla jopa 18 m lyhyempi.

Esimerkiksi, henkilöauton renkailla:

Litraa enemmän 100 km:llä, keskikulutuksella 6,6 l (Luokka D ei sisälly) A on tehokkain ja G vähiten tehokas.

Ulkoiset rengasäänet (dB)

Renkaan ulkoista vierintämelua mitataan desibeleinä. On syytä huomata, että ulkoinen vierintämelu  ei korreloi auton sisätilan meluun.

 

  • Merkki, jossa on kolme mustaa raitaa, tarkoittaa että renkaan vierintämelu noudattaa EU:n asettamia ylärajoja, joita sovelletaan vuoteen 2016 saakka.
  • Kaksi mustaa raitaa osoittaa, että renkaan vierintämelu noudattaa EU:n asettamia ylärajoja, joita sovelletaan vuoteen 2016 saakka tai jopa 3 dB alle rajan.
  • Yksi musta raita osoittaa, että vierintämelu on yli 3 dB alle EU:n asettamista ylärajoista, joita sovelletaan vuoteen 2016 saakka.

Lisää tietoa rengasmerkinnöistä Autonrengasliiton sivuilta tai EU-asetuksesta.

Nopeusluokat ja kantavuudet